tiistai 9. helmikuuta 2016

Ekologiset pesuaineet arvostelussa

Ekologiset siivoustuotteet testiin!








Luonnonmukaisuus ja ekologisuus ovat olleet tärkeitä arvoja minulle niin kauan kuin muistan. Kiinnostukseni luomuruokaan ja kasvisruokailuun heräsi jo ala-asteella. Taisin kirjoittaa vegaaniliittoonkin kysyäkseni, voinko saada jollain tavalla kasvisruuan koulussa. Jälkikäteen hymyilyttää ajatus tästä. Ylä-asteella olin yli puoli vuotta lihattomalla ruokavaliolla. Muistan käyneeni repun kanssa omat ruuat koulumatkalla ja tein kasvispihvejä, jotka menivät kyllä ihan pipariksi.


Myöhemmässä vaiheessa kiinnostukseni on laajentunut kotimaisiin tuotteisiin ja sieltä sitten myös ekologisiin pesuaineisiin. Voimakas tuoksu oli joskus minulle kaikki kaikessa, mutta nykyään käytän hajusteettomia pesuaineita pyykissä, enkä erityisesti tykkää teennäisistä tuoksuista myöskään siivouksessa.




Ostin jo jokunen aika sitten ison läjän erimerkkisiä puhdistusaineita, ensin ihan prismasta Lilly´s Eco Clean -sarjaa ja myöhemmin Ole Hyvän tuotteita postimyynnistä. Tuotteet ovat olleet testissä jonkun tovin, ja osa niistä on jo loppunutkin. Muutama sananen testaamistani tuotteista.


Ole Hyvä

Ole Hyvä saniteettisuihke "Mänty"










Saniteettisuihketta olen käyttänyt wc-istuimen reunoille ja lavuaarin sekä hanojen puhdistukseen. Tuotteen teho riittää näille pinnoille hyvin, jollei niillä ole mitään pinttynyttä likaa. Pinttyneempiin likakohtiin suosittelen jotakin jytympää ainetta - joten en siis ihan ainoaksi vessanpesuaineeksi valitsisi tätä suihketta. Ylläpitosiivoukseen parin päivän välein tämä silti soveltuu. Kalkkitahrat lähtevät hyvin ja wc raikastuu. Tuoksu on minun makuuni hiukan liian etikkainen. Oikeastaan tuo mänty ei pääse tuoksumaan etikan alta juuri lainkaan. Asteikolla 0-10 antaisin tälle tuotteelle arvosanaksi 6 1/2. Täyden kympin annan toki periaatteista, joilla Ole Hyvä -tuotteet tehdään: luontoon hajoavat raaka-aineet, kotimaisuus ja ekosähkön käyttö valmistuksessa.


Yleispuhdistussuihketta olen käyttänyt harmillisen vähän sitä arvostellakseni. Pääasiassa kotimme pinnoilla on melko helposti poistettavia tahroja ja lähinnä pölyä, joten voimakkaita aineita emme tarvitse. Tämän suihkeen teho riittää hyvin meille, ja jätän tämän varmasti meidän jatkuvaan käyttöön. Tuoksu on raikas ja sen nuuskuttelu oikein helppoa. Arvosana 9+



Muita Ole Hyvän tuotteita minulla oli kokeilussa pyykinpesuun ja astioiden tiskaukseen ja sitten ihan omaan hygieniaan. Astianpesuaineesta en valitettavasti välittänyt, sillä rasva ei oikein tahtonut irrota (olen kai liian tottunut fairyn tehoon). Pyykinpesuaineet olivat oikein hyviä, ja niitä minun onkin tarkoitus ostaa isommat höntterit, kunhan kaapissaolevat alkavat olla vähissä seuraavan kerran.


Lilly´s Eco Clean

Lillysin tuotteet ostin jo kuukausia sitten, ja olen todennut ne kokonaisuudessaan aivan mielettömän riittoisiksi! Testiin ostin wc:n puhdistusainetta ja lattianpesuainetta.








WC:n puhdistusaineessa on todella silmiäkin kirvelevän voimakas etikan haju, mistä isosti miinusta minulta.  Sen sijaan plussaa tehosta kalkkisaostumiin (tosin ihan paljaalla etikalla voisi olla aivan sama vaikutus). Puhdasta jälkeä tuote teki esimerkiksi suihkuhuoneen lattialle, hanoille ja lavuaarille. WC-pöntön puhdistuksen osalta sen sijaan olin pettynyt. Päivittäiseen raikastukseen tuote sopii, mutta jos istuimen reunoilla on pari päivää vanhaa likaa, niin kannattaa valita järeämmät aseet käyttöön. Arvosana 6-.











Lattianpesuaineessa on eteerinen appelsiinin tuoksu. Tuoksu (jälleen kerran) ratkaisi tuotteen päätymisen ostoskoriin (ekologisuuden ohella). Appelsiinin taustalta kuultaa jälleen se kuuluisa etikka, mutta huomattavasti saniteettituotteita vähemmän. Tuote on oikein ihanteellinen parkettilattian puhdistukseen! Se jättää upean kiillon parketille ja melkein voin kuvitella appelsiinipuuöljyn hoitavan vaikutuksen lattiaa luuttuamisen jälkeen katsellessani. Laattalattiaan tuote ikävä kyllä jättää tahmaisen pinnan, johon sukat tarttuvat kävellessä kiinni. Meillä on laattaa lattiassa yhtä paljon kuin parkettiakin, joten joudun vaihtamaan pesuveden parketin ja laatan välillä ja säilyttämään kahta erillistä lattianpesuainetta kaapissa. Tästä syystä tuote ei valitettavasti jää meillä pysyvään käyttöön. Tämän purkin käytän säästellen loppuun spesifioiden sen nimenomaan parketin pyyhkimiseen. Arvosanaksi annan 7 1/2.




Ecover ja Method

Meiltä kaapista löytyy myös Ecoverin pyykinpesuaineita sekä Methodin keittiösuihketta. Ecoverin villanpesuaineesta tykkään todella paljon, sitä en vaihtaisi pois! Sappisaippualla käsittelen mahdolliset tahrat ja pesen koneessa villanpesuohjelmalla, huuhteluaineeksi pehmentämään laitan Miniriskin huuhteluainetta - tulee niin ihanan puhdasta ja raikasta! Arvosanaksi täydet 10.


Methodin keittiösuihke on oranssi sumutuspullo. Teho ei häviä lainkaan jytymmille pesuaineille. Etikka ei haise edes taustalta. Ensimmäisellä käytöllä heräsi epäilys siitä, ettei tuote olekaan ekologinen. Niin tai näin, se on kuitenkin hellävarainen iholle, pinnoille ja silti tehokas likaa vastaan - myös ruokatahrat irtoavat hyvin. Tuoksu on melko voimakas, mistä minulta pieni miinus. Arvosanaksi 9-.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti