torstai 18. helmikuuta 2016

Puhtaus on pääasia - siivouspäivä

Siivouspäivä!


Siivouspäivä, se on meillä aika usein. Jokainen päivä on siivouspäivä. :D Näin ehkä aika monessa lapsiperheessä. Jokainen äiti kyllä tietää sen tunteen, kun teet vaikka puolituntia ruokaa ja annat lasten "mellastaa" sen aikaa omissa touhuissaan. Pommi on valmis. Kun yksi huone on sotkettu, siirrytään seuraavaan huoneeseen, ja seuraavaan, ja pian tavarat ovat levällään joka puolella.





Ihan aina ei jaksa eikä halua olla tiukkapipo-nipottaja. Lasten luovuutta on ihan hauska seurata. Kynästä tulee miekka ja leivinpaperista aarrekartta, perunajauhoissa on hauska kylpeä ja makarooneista sekä sokerista tulee ihan kiva soppa kun niihin sotkee lavuaarissa vettä ja saippuaa. Kerran meidän neljävuotias oli laskenut lavuaarin täyteen vettä ja lisännyt siihen vessapaperia niin pitkän, että vessapaperi oli kuin muovailuvahaa. Sitten hän oli poiminut ne vessapaperiklöntit raejuustopurkkiin ja nokkamukiin, ja illalla nukkumaanmennessä selvitti, kuinka hän istutti kukan ja "te valmatti katvaa tiellä eikö niin?". Kukan kasvatuksen jäljiltä lavuaari oli tukossa ja vessassa oli ihan mieletön sotku. Onneksi poika nukkui onnellista pikkupojan unta ja säästyi sotkujen siivoamiselta ;)

Kun luovia leikkejä on aikansa seurannut, alkaa ottaa päähän. EI ne leikit, vaan se sotku. Lika. Tavarat siellä täällä. Haisevat pyykit. Haiseva tiskiallas. Muruset pöydillä ja lattioilla. Alkaa tuntua, että koko perhe elää kuin siat pellossa, eikä kotona ole enää yhtään kiva olla. Ja silloin mun on pakko tarttua toimeen, ja viedä kaikki ulos. Sellaisina päivinä raivaan perheen pois jaloista ja siivoan kuin kaistapää, niin etten jaksa enää illalla liikuttaa evääni yhtään mihinkään. Vien ulos aivan kaiken patjoista lähtien, järjestelen tavarat presis ja pyyhin pölyt jokaisesta nurkasta, pesen ikkunat sisältä, pyyhin jääkaapin ja kaiken mitä nyt kuvitella voi.




siivouspäivä



siivousvinkit


Kaikessa omassa rauhassani vietin pari päivää sitten siivouspäivää, ja olin ihan järkyttynyt siitä lianpaljoudesta, jota meidän perhe saa kahdessa viikossa aikaan. Tammikuun lopussa meillä kävi kotisiivous tekemässä perusteellisen siivouksen, ja taas maton alta löytyi murusia, oven pielissä oli läähmäjälkiä ja vessan lavuaarissa ylenpalttisen paljon hammastahnasuttuja.


siivouspäivä


siivous

Siivouspäiväni etenee aina siinä samassa loogisessa järjestyksessä. Aloitan yhdestä huoneesta kerrallaan. Siivoan tavarat, vien mahdolliset pyykit pyykkiin, otan lakanat pois, vien petivaatteet ulos ja pyyhin pölyt ja pinnat. Sen jälkeen imuroin maton ja vien sen ulos. Tässä vaiheessa siirryn seuraavaan huoneeseen ja etenen näin huone kerrallaan läpi koko talon, kunnes jäljelle on jäänyt enää imurointi ja lattioiden kostealla pyyhkiminen. Tässä vaiheessa olen siis jo siivonnut vessan ja viikannut pyykit kaappeihin, pyyhkinyt kaikki tasot ja jokainen tavara on omalla paikallaan, kunnes ne tavarat on pakko nostella pois lattioilta perusteellisen puhdistuksen takia.


nahkasohvan puhdistus

nahkasohvan hoito




Tällä kertaa siivouspäiväni kattoi myös valkoisen nahkasohvan puhdistuksen. Sohva oli todellakin pesun ja hoitokäsittelyn tarpeessa. Tulen tekemään aiheesta ihan oman postauksen jatkossa. Pakko vain hehkuttaa, miten unelmahelppohoitoinen nahkasohva onkaan! Kangassohvaan verrattuna nahkasohva tuntuu kliinisemmältä puhdistuksen jälkeen, sillä se ei kerää samalla tavalla pölyä. Pesu ja hoitokäsittely nahkasohvalle tehdään noin kerran puolessa vuodessa tai tarpeen mukaan. Meillä käsittelyväli on noin 4kk, koska sohva on ahkerassa käytössä ja olen neuroottinen sen hyvänäsäilymisestä ;)


siivous









Kiiltäväksi pyyhittyä, puhdasta ja pölytöntä lattiaa on niin ihana katsella, että oli ihan pakko räpsätä muutama kuva kosteista lattioista. Vaikka pidän luutuamista siivouksen helpoimpana vaiheena (sikäli kuin imurointi on tehty hyvin), niin tällä kertaa tuo luutuaminen vei aika kauan aikaa. Ensinnäkin sitä appelsiiniöljy-pesuainetta irtosi laattapinnoilta vieläkin. Toiseksi, etenkin keittiön lattialta sain tahroja ja kiinnikuivunutta ruokaa liottaa ja rapsuttaa veitsen kanssa. Sitä kuvittelee tekevänsä ihan kohtalaisen hyvää ylläpitosiivousta päivittäin, mutta ajatuksen kanssa siivotessa huomaa olleensa aivan liian suurpiirteinen. Mutta mikäpä olisikaan ihanampaa, kuin lopuksi taivastella siistejä puhtaita pintoja ja nuuhkuttaa raikasta huoneilmaa. Harmillisen katoavaa vain puhtaus, sillä pari päivää siivouspäivän jälkeen ei kodin look ole enää ihan yhtä Fressi.











Armoton aurinko paljastaa, että bestå on jäänyt pyyhkimättä ;)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti