sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Suomalaisten tuotteiden buumi

Sanotaan, että ostamalla 10€:lla suomalaisia tuotteita kasvattaa suomalaisen työn määrää. Joskus menneinä vuosina asialla ei ollut minulle minkäänlaista merkitystä. Jos suomalainen leipä maksoi melkein 3€ ja Ruotsissa tehty taas 1,80€, niin ostin taatusti halvemman. Silti, vaikka olen aina ollut ekologisuudesta kiinnostunut. Jos rahaa on vähän, niin sitä on vähän, ja ratkaiseva asia on hinta.. Sittemmin olen kuitenkin alkanut miettimään kolikon toista puolta. Suomalaisen työn loppumista, yhteiskuntamme totaalista romahtamista, suurempaa verotaakkaa niille vähemmille, jotka käyvät töissä. Päätin ottaa selvää, mitä tuotteita ostamalla voisin tukea suomalaista työtä. Hyviä lähteitä löytyikin monta; HS, FF ja muutamat keskustelut esimerkiksi Suomi24-saitilla.






Mitä voisin itse valita toisin?


Meillä käytetään pesuaineena hajustamatonta MiniRiskiä. Olen tykästynyt siihen, sillä se ei jätä hajusteettomalle pesuaineelle tyypillistä "mummolan" hajua vaatteisiin, toisin kuin esimerkiksi Erisan tai LV (joista jälkimmäisessä on myös näkyvillä suomalainen työpanos). Välillä olen yrittänyt siirtyä takaisin tuoksulliseen pesuaineeseen, sillä perheen keskimmäiselle sattuu paljon vahinkoja, eikä pissan voimakas haju tahdo lähteä ilman esikäsittelyä oikein millään hajusteettomalla pesuaineella pois.



Kuva: Fromfinland

Ole Hyvän pesuaineet taitavat kaikkinensa olla suomalaisia ekoaineita, mistä kiitosta minulta. Täytynee testata sekä hajusteeton versio, että tämä eukalyptus-piparminttuversio. Sarjasta on saatavana myös muita pesuaineita kattavasti aina wc-tiloista astianpesuun. 


"Tuotteella on Suomen luonnonsuojeluliiton myöntämä EKO-merkki, koska sen tuotannossa on käytetty ekosähköä ja sähköä pyritään säästämään kaikissa tuotannon työvaiheissa.
Tuotteella on myös Vegaanimerkki osoituksena siitä, ettei valmistuksessa ole käytetty eläinperäisiä ainesosia ja tuote on toteutettu eläinkokeettomasti."














Kuva: Fromfinland











OXYGENOL hammastahnat valmistetaan suomessa, ja tämä olisikin suht kivuton ja kukkarolle ystävällinen vaihtokauppa ulkomaalaisten versioiden tilalle. Samalla merkillä on myös aikuisten hampaidenhoitotuotteita.

Hygieniatuotteista myös tunnettu LV siis valmistaa Suomessa ainakin jotain. Jos käsitin oikein, niin tuotteista ainoastaan konepesuun sopivat astianpesuaineet olisi valmistettu muualla kuin Suomessa, mutta tämä ei aukoton fakta ole.















Kuva: Jokipiin pellava









En löytänyt montaakaan tekstiilialan yritystä, joka VALMISTAA tuotteensa Suomessa. Aikani googletettuani löysin Jokipiin pellavan. Tuotteet olivat yksinkertaisen kauniita ja laadukkaannäköisiä muutaman silmäyksen perusteella. Hinnat eivät minun päätäni huimanneet, mutta heräteostoina evät silti mene. :) Lahjapaketteihin mieluusti tällaisia käärisin.







Kuva: Fromfinland



Kuva: FF


Kotimaista käsityötä, voiko parempaa valintaa tehdäkään!
Maksoin itse sisustusliikkeen ulkomaisista kynttilöistä saman verran kappaleelle, joten vaihdan ne kyllä ehdottomasti näihin suomi-versioihin. Ostoskoriini keräsin fromfinlandista muutamia tuoksuttomia-ja tuoksullisia versioita, postausta niistäkin luvassa. :)



Muistakaa suomalaisuus myös, kun valitsette pukinkonttiin paketteja. Yksinkertaisuus ja vaatimattomuus ovat kauniita asioita, kun ne oivaltaa oikein ja yhdistää laadukkaaseen käsityöhön. Itse ainakin arvostan lahjana (niin antajana kuin saajanakin) paljon sitä, jos tuotteen eettisyys on huomioitu.


<3: Tanja



2 kommenttia:

  1. Hyviä tuotteita nostit esille! Ja Suomessa valmistettuja, mikä on mahtavaa! :) Jään seurailemaan mukavaa blogiasi! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Ja sydämellisesti tervetuloa uudelleen lukemaan :)

    VastaaPoista