torstai 21. huhtikuuta 2016

Hyötypuutarha pihalle tai parvekelaatikoon

Hyötypuutarha pihalle tai parvekelaatikoon


Blogin facebook-sivuilla lupailin postausta yrttien ja hyötykasvien istutuksista. En valitettavasti ajattelemassani aikarajassa saanut kirjoitusta valmiiksi, sillä tietokoneeni laturi oli kadoksissa - ja löytyi tänään siivouspäivän yhteydessä meidän makuuhuoneen sängyn alta.
Parvekepuutarhan istutus ei ole onneksi vieläkään liian myöhäistä. Tässä kirjoituksessa jaan neuvot keltanokan puutarhahommiin.

sitruunamelissa


Aloitin oman kokoelmani laittamisen yrteistä. Ostin ihan normaaleja yrttiruukkuja kaupan vihannesosastolta tarkastaen, että niiden juuret ovat edelleen elävät (eli valkoiset). Istutin yrtit halpaan aurinkomultaan hiukan sitä kaupan ruukkua isompiin ruukkuihin, kastelin ja pidin valoisalla ikkunalla. Tästä on nyt jo noin kuukausi aikaa, ja edelleen yrtit voivat hyvin. Istutukseen meni basilika, sitruunamelissa, minttu, korianteri ja timjami. Timjamiin rakastuin sydämeni pohjasta, siitä tulee todella miellyttävä tuoksu kotiinkin.


juurrutus vesilasissa

Sitten tein pelle pelottoman testin ja latvoin basilikaa ja minttua. Molemmat kasvattivat vesilasissa juuret noin parissa viikossa, ja sain kuin sainkin ne juurtumaan multaan ja kaikki kolme alkua kasvavat nyt omissa turveruukuissaan. Pari alkua näyttää hiukan väsähtäneiltä, mutta yksi ainakin takuuvarmasti lähtee. Istutin siis nuo juurelliset oksat samaan muovilaatikkoon jälleen ihan normaaliin aurinkomultaan ja niiden juurruttua koulin omiin astioihinsa. Siirron jälkeen ovat olleet hiukan kärsineennäköisiä, mutta toivon että ne lähtevät kasvuun. Basilika on kaunis kasvi katsella ja maistuu mainiolta tomaattiruuissa ja salaateissa.


tomaatin istutus tomaatista

Niin ikään kokeilumielssä otin tomaattisiivusta siemenet ja laitoin ne multaan. Melko nopeasti kasvun ihme oli nähtävissä. Ensin pariinkin kertaan purkki täydellisesti homehtui, mutta olin sinnikäs ja tein saman vielä kerran, jolloin sain tulokseksi ihan oikeita tomaatintaimia. Kokeilin kahta erilaista menetelmää, eli laitoin kokonaisen tomaattisiivun toiseen purkkiin ja toiseen purkkiin ripottelin pelkkiä siemeniä. Sanoisin, että paremmin lähti purkki, jossa siemenet olivat irrallaan. Siivussa olevat siemenet itivät huonommin tuottaen toisiinsa kiinnikasvaneita tomaatin taimia.




tomaatti
Keskellä basilika, reunoilla tomaattia
Miun tomaatintaimet on kuulemma vielä pieniä, ja jos niitä ajattelee täysikokoisen rinnalla, niin onhan ne olemattomia. Mutta voi tätä aloittelevan puutarhurin riemua kun mullasta puskee vihreää ja olen alusta asti itse sen kaiken laittanut! Toivottavasti edes yksi tomaattiraasu tekee meille ilmielävää tomaattia.

kaupan yrtistä kasvattaminen
Basilika.. joka näyttää pikkuhiljaa kuihtuvalta versiolta. Toivotaan, että latvotut alut lähtevät kunnolla kasvamaan.



timjamin kasvattaminen kaupan yrtistä
Timjami. Tätä on pakko saada lisää!



valkosipuli

Nälkä kasvaa syödessä ja iskinpä kokeilumielessä multaan neljä valkosipulin kynttä. Kaksi kynttä laitoin näkyville ja kaksi multaan. Voi jestas mikä riemu, kun tuo pinnalle tuleva "itonen" ilmestyi ruukkuun. En olisi todellakaan uskonut! Yritin  vetää ulos ruukusta tuota itämätöntä valkosipulia, mutta se on ja pysyy mullassa, joten ilmeisimmin sillä on jo pitkät juuret. Siirrän nämä välittömästi multaan kasvamaan ulos, heti kun saan käännettyä kasvimaan ja lannoitettua sitä vähän.



avomaankurkun istutus



siementäminen










Ja lopulta löysin itseni paikallisesta supermarketista ostamasta porkkanaa, avomaankurkkua, herneitä ja kaikenlaisia muita siemeniä. Olin jopa niin malttamaton, että avomaankurkun päädyin esikasvattamaan ikkunalla kelmun alla. Kelmujen alta löytyy myös maissia. Huomenna olisi tarkoitus laittaa muutama salaatin siemen multaan. Innostuksen kasvaessa päädyin myös ostamaan ihan virallista taimimultaa taimilleni. Aurinko saisi nyt paistaa ja antaa paljon tärkeää kasvuvoimaa yrttitarhalleni.

Inspiraatiokuva



Inspiraatiokuva

Oma vaatimaton kasvimaani





Ja loppuun pari viherkasvia sisältä :) Orkidean soisin jo kukkivan pian.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti