keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Pyykkipäivä

Meidän pyykkirutiinit

Lomalta - vaikka lyhyeltäkin - palatessa ensimmäisenä kotona odottaa projekti pyykinpesu. Viiden ihmisen viikonloppumatkalta kertyy yllättävän paljon pestävää, ja tällä kertaa taisi jäädä hiukan entistäkin pyykkiä pesua odottamaan. Pesukone on tänään pyörinyt ahkerasti aamusta iltaan ja voin ainoastaan kehua 7 kilon täyttömääräistä konetta loistavasta yhteistyöstä.



LG:n 7kg höyrypesukone meille hankittiin keskimmäisen lapsen syntymän aikoihin, eli viitisen vuotta sitten. Se on osottautunut hurjan hyväksi koneeksi, joskin poistopumppua on pitänyt ainakin kolme kertaa matkan varrella korjata. Pesutulos on hyvä, ääni on hiljainen ja pikapesuohjelma riittää hyvin normaalilikaiselle pyykille. Lajittelen pyykit hyvin tarkasti värien ja pesulämpötilan mukaan, ja viikottain tulee pestyä myös vajaita koneellisia. Meidän kone punnitsee pyykin ja annostelee vettä sekä säätää pesuaikaa pyykin painon mukaan, joten en pode ekologisenakaan tyyppinä huonoa omaatuntoa vajaista koneellisista. Olennaista on kyllä annostella vajaaseen koneelliseen tavallista vähemmän pesuainetta - joskus olen saanut koneen vaahtoamaan niin, että vaahto tursusi luukusta ulos vielä pesuohjelman lopussakin.



Pyykkien lajitteluun meillä on kaapissa vetokorit - yhden korin tullessa täyteen siinä on usein noin koneellisen verran pyykkiä. Olen pyrkinyt pitämään viikossa kahdesta kolmeen päivään taukoa pyykkäyshommista, koska päivittäin pyykätessä kodinhoitohuone tahtoo muistuttaa enemmän vaatehuonetta. Jostain syystä puhtaan pyykin lajittelu kaappeihin takkuaa siitäkin huolimatta, että Marie Kondon ohjeesta siirsin kolmen ihmisen vaatteet kodinhoitohuoneen kaappeihin (ajatus taustalla siis se, että tavaroiden oikea säilytyspaikka on siellä, minne ne on helpointa palauttaa). Meidän isohkossa perheessä kirjopyykkiä kertyy noin kolmesta viiteen täyttä konetta viikossa, valkopyykkiä yksi koneellinen ja 60 asteen pyykkiä (yleensä valkoista) yhdestä kahteen konetta viikossa. Lakanoiden vaihto lisää pestävää määrää, samoin likaisten ulkovaatteiden pesu ja isompien siivousten yhteydessä verhojen vaihto / sisustustyynyjen tai torkkupeittojen pyykkäys. Pyykinpesun jaksottaminen kahdelle tai kolmelle eri päivälle viikossa on ollut järkevä veto myöskin siksi, että pyykinpesu muun toiminnan taustalla aiheuttaa keskeytyksiä ja vie aikaa. Kun pyykinpesun ajoittaa parille eri päivälle, saa sen tehtyä tehokkaasti ja vaatteet tulee helpommin viikattua seuraavan satsin tieltä pois heti.




Käytän yleensä huolella valittuja pyykinpesuaineita, joita meiltä löytyy kaikenlaiselle pyykille erilaista. Ihan pakollisena pidän omaa pesuainetta valkopyykille, kirjopyykille ja villavaatteille. Villavaatteita ei missään nimessä tulisi pestä normaalille pyykille tarkoitetuilla pesuaineilla. Luonnonmateriaalien ystävänä haluan pitää tarkasti huolta esimerkiksi ruskovillan villahaalareista. Olemassa on toki pesunesteitä, jotka sopivat ihan kaikelle pyykille, mutta jostain syystä näitä purkkeja aina kertyy. Kaapista löytyy tällä hetkellä poikkeuksellisesti järjestään "normaaleja" pesuaineita ekoversioiden sijaan, sillä pyykinpesuaineen kulutus on meillä kova, ja joskus on tyydyttävä lähikaupan tarjoamiin vaihtoehtoihin (tavallaan ekologista sekin). Etikkaa pyykinpesussa käytän poistamaan voimakkaita hajuja, esimerkiksi kuivaksi opetteleva perheen keskimmäinen tekee vielä vahinkoja housuun ja silloin lorautan etikkaa esipesuun. Etikan tuoksu käy omaan nenääni vielä pyykin ollessa kuivaakin, joten tavoistani poiketen kokeilussa on nyt miedosti tuoksuvat Pirkan nestemäiset pesuaineet ja olenkin saanut etikan kulutusta tuolla vähennettyä. Yleensä en kestä mitään tuoksuvia pyykinpesuaineita, Pirkka teki poikkeuksen. Huuhteluainetta käytän ainoastaan lakanapyykille, ja senkin olen sekoittanut itse miedommaksi käyttäen Miniriskin hajusteetonta huuhteluainetta sekaisin Comfortin tuoksullisen huuhteluaineen kanssa. On kiva, jos puhtaissa lakanoissa on pieni tuoksu, kuitenkin pelkkä hajustettu huuhteluaine saa aikaan päänsäryn. Koktailin sekoitan suhteessa 1/3, eli yksi osa tuoksuvaa, kaksi osaa hajustamatonta.

Olen odottanut kevättä ja lämpimiä ilmoja kuin kuuta nousevaa, sillä mikään ei ole ihanampaa, kuin ulkona kuivatetun pyykin tuoksu. Tänään hyödynsin ensimmäistä kertaa aivan koko pyykkitelineen tilan ulkoa. Raikkaassa kevättuulessa pyykki kuivaa ennätyksellisen nopeasti, ja sähkölaskusta saa tehokkaasti siivun pois jättämällä kuivausrummun kesälomalle. Rumpua käytän talvellakin hyvin harkiten kuivaten siinä pelkästään lakanapyykin ja pyyhkeet. Tiheästä rummutuksesta olen huomannut vaatteisiin tulevan helposti nukkaa ja kulahtamista.

Millaisia ovat teidän pyykkirutiinit?
Jos jollakulla on vielä vinkkejä likapyykin määrän vähentämiseen, niin otan ne innolla vastaan!

<3: Tanja

5 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa teidän rutiinit. Meillä pyörii pyykkikone lähes päivittäin ellei jopa päivittäin. Itselleni puhtaat vaatteet ovat olleet aina tärkeitä, jote pyykkimäärä johtuu siitä. :) Pyykkikaappi on meilläkin vetokoreilla ja se on ihan mahtava,koska korien avulla lajittelu on helpompaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kans puuhaat pyykit on tärkeitä, jotenkin "riemun" aihe. :) joskus lukioaikaan lähdin koulusta kesken päivän pestäkseni pyykkiä :D

      Kun asuimme kahdestaan mieheni kanssa,'niin harmittelin sitä vaatepyykin vähäisyyttä - koneellinen viikossa about. Nykyään tuota pestävää on niin paljon, että kiinnostus hiipuu pikkuhiljaa vähemmäksi ja vähemmäksi. 🙈 Likapyykki vain on kertakaikkisen oksettavaa säilytettävää, tekee mieli tosiaan pestä jo toisen välipäivän jälkeen heti haisevat pois:)

      Poista
  2. Allerginen ei kesällä ulkona kuivata. Rumpu pyörii ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta :) ja toisilla ei ole edes sitä rumpua 😰

      Poista
  3. Itse tykään todella miehenä pyykinpesusta olen kai poikkeus tapaus! Yleensä pesen pari kolme kertaa kuussa pyykkiä! Tykään pestä ne vanhalla pulsaattori pesukoneella nykyisinkin! Ehkä se juontaa jo tuonne lapsuuteen kun olin äidin apuna kun pesi pyykkiä pulsaattorikoneella!Tykääsin siitä kun pääsi veivaan pyykit koneesta saaviin ja virutamaan!

    VastaaPoista