tiistai 28. kesäkuuta 2016

Siivousta ilman kemikaaleja

Ekologiset ja helpot siivousniksit kodin puhtaanapitoon"Less is more" pitää hyvin usein paikkansa ja sanonta sopii hyvin käytettäväksi myös siivouksessa. Pesuainefriikkinä tunnen pientä luopumisen tuskaa siirtyessäni askel askeleelta lähemmäksi luonnon tuotteita. Aiheesta olen nyt lukenut tuntikausia erilaisia kokemuksia - ainuttakaan huonoa en ole löytänyt.
 Juhannussiivousta tehdessäni kiinnitin erityisesti huomiota siihen, että sumutettavat kemialliset puhdistusaineet tunkeutuvat keuhkoihin ja yskittävät. Viimeaikoina olen tehnyt paljon omaa lantrausta, eli tyhjään pulloon tilkka ecoverin astianpesuainetta ja päälle vettä. Tuollainen monikäyttöinen coktail sopii käytettäväksi kaikille kodin pinnoille ja itseasiassa on tehokaskin. En tiedä, miksi haksahdin ostamaan sumutettavaa kylpyhuoneen pesuainetta erikseen - tämän jälkeen en ainakaan aio ostaa.Kemialliset puhdistustuotteeet ovat omalla tavallaan simppeleitä tuotteita. "Leave on" -tuotteiden huonoihin puoliin lisään vielä väitteen, että ne ovat syitä sisäilmaongelmiin ja homeiden kehittymiselle. Antibakteerisia aineita ei pitäisi kodinpuhdistuksessa käyttää, ainakaan säännöllisesti. Luonnollinen kodin ja ihmisen bakteerikanta on kuulemma oikein hyödyllinen juttu niin sisäilmalle kuin talon rakenteille. Moniresistenttejä bakteereja luodaan niinikään turhilla (ja kesken jätetyillä) antibioottikuureilla, mutta myös desinfioivilla aineilla. Desinfiointia ei kotioloissa oikeasti tarvita. Desinfiointi tappaa niin hyvät kuin huonot bakteerit ja jossain kohtaa ollaan siinä pisteessä, ettei pöpöjä poista enää mikään. Selitys voi kuulostaa absurdilta, mutta se perustuu bakteerien muuntautumiskykyyn.

Jonkun artikkelin luin (muistaakseni Ylen artikkeli oli), että ilmanvaihtokoneet vetävät näitä pinnoille jätettäviä pesuaineita pinnoilta hengitysilmaan huonontaen hengitysilmaa. Tavallaan se on varmaan tottakin,  sillä käytettyjen pesuaineiden tuoksun voi kyllä melkein kodista kuin kodista aistia. Tuoksuasioissa minusta on tulossa vuosi vuodelta nirsompi - todellakin vähemmän on enemmän. Jos haluan käyttää hajustettua pyykinpesuainetta, niin sen on oltava todella mietoa ja "hypoytuoksu". Hypotuoksulla tarkoitan itse helposti nuuhkutettavaa tuoksua, jonka ei pitäisi aiheuttaa allergista reaktiota edes hajusteyliherkille.

Mihin sitten kannattaa vaihtaa nämä kemialliset "myrkyt" kodinhoidossa?


Olen itse aika kriittinen ihan kaikkia valmiina pullosta löytyviä tuotteita kohtaan. Se johtuu varmasti pitkälti siitä, etten vielä tiedä kaikkien pahisaineiden nimiä, enkä voi itse tuoteselosteesta todeta tuotetta turvalliseksi. Hiukan skeptinen olen jopa mäntysuovan suhteen - ilmeisesti se on kuitenkin turhaa. Mäntysuopahan tuoksuu aivan taivaalliselle, joten jos helpon korvikkeen haluaa, niin siitä ensimmäinen. Jos haluaa alunalkaen aloittaa yhdestä takuuvarmasta raaka-aineesta, niin etikalla, ruokasoodalla ja sitruunalla pääsee loistavasti alkuun.
Sitruuna

Sitruunan käyttö siivouksessa perustuu sitruunahappoon. Sitruunahappo ja tuore sitruuna ovat silti kaksi eriasiaa. Tuoreella sitruunalla ei voi tehdä samoja juttuja, joita kaupasta löytyvällä sitruunahappojauheella voi. Tuoretta sitruunaa hehkutetaan esimerkiksi tummuneiden lattialaattojen, ikkunoiden ja kylpyhuoneen ovien puhdistuksessa. Puolikkaalla sitruunalla hierotaan likaista tai tummunutta kohtaa ja pyyhitään vedellä pois. Sormenjäljet ikkunasta lähtevät tehokkaasti, kun ne kostutetaan kostealla sienellä, hierotaan sitruunalla ja pyyhitään taas kostealla sekä kuivataan. Sitruunahapolla taas voidaan poistaa kalkkisaostumat astianpesukoneesta, pyykkikoneesta sekä kahvinkeittimestä.


Etikka

Etikan voittanutta saa hakea esimerkiksi kalkinpoistajana! Myös hajunpoistoon etikka on mitä mainioin, vaikkakin siinä itsessään on myös kohtalaisen voimakas haju. Etikalla on todella monta käyttötarkoitusta siivouksessa ja kodinhoidossa, päällimmäisenä mainitsen kalkinpoiston lisäksi ikkunanpesun ja pyykkäyksen. Etikan käyttö vaatisi oman postauksensa, joten linkitän ystävällisesti valmiille sivuille siivous.infoon

Ruokasooda

Ruokasoodaa löytyy jokaisen leivontakaapista, ja se on oikein mainio tuote myös kodinhoitoon. Eniten käytän sitä pyykinpesuaineen ohella poistamaan hajuja ja valkaisemaan. Viimeisimpänä kokeilin yhdessä etikan kanssa avata sillä viemäriä ja kieltämättä se oli oikein tehokas keino! Kaadoin huntturimutikassa ruokasoodaa viemäriin ja lisäsin perään etikkaa (suhde ehkä niin että soodaa 1/3 ja etikkaa 2/3). Seos lähti kuplimaan ja pulputti niin, että vakuutuin tehosta jo ensisilmäyksellä. Sitten huuhtelu kuumalla vedellä ja perään kylmää vettä. Toimi! Ihanan hajuttomat viemärit lopputuloksena. Valmiit viemäreiden avausaineet samoin kuin uuninpesussa käytettävät "likaa räjäyttävät" tuotteet ovat todella voimakkaita ympäristömyrkkyjä, joiden käyttöä en voi itse suositella lainkaan. Hajustakin sen jo tietää. Lisää ruokasoodasta täältä

Sappisaippua


Tahranpoistoon suosittelen ehdottomasti sappisaippuaa! Olen saanut sillä pois tahran kuin tahran, jopa valkoisesta karvalankamatosta. Olen itse käyttänyt ainoastaan palana myytävää sonetin sappisaippuaa, tuotteesta on olemassa myös nestemäinen versio. Tuotetta hierotaan vaatteeseen, annetaan vaikuttaa ja pestään normaalissa pyykissä. Pikkulapsiperheen pelastus! Maton pesussa olen tehnyt niin, että hieroin sappisaippuaa märkään mattoon ja pesin sitten normaaliin tapaan. Pinttynyt tummentunut karvalankamatto sai tällä tavoin uuden elämän. Harmi, etten älynnyt ottaa ennen ja jälkeen kuvia.

Tahranpoistoon kannattaa kokeilla myös piimää, joka poistaa etenkin hometahrat sekä mustikan.

Sonett sappisaippuaa saa esimerkiksi Prismoista. Palan hinta on noin 3 euroa ja se kestää normaalissa käytössä noin vuoden.

Joutsenmerkityt tuotteet

Jos jokatapauksessa haluaa käyttää valmiita koktaileja, kannattaa suosia joutsemerkittyjä tuotteita, joiden ympräistökuorma on vähäinen tai olematon.


Lisää luettavaa löytyy aiheita googlettamalla, ja esimerkiksi yhteishyvän verkkosivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti