maanantai 30. marraskuuta 2015

Tupaantuliaiset - suunnittelua vol.1

Koko syksy oli yhtä mylläkkää. Joulunalus taas on täynnä pikkujouluja ja muita kiireitä. Lisäksi näin joulun alla tykkään itse järjestää ennemin aikaa perheelle ja kotonaoleilulle, rauhalliselle rentoilulle kaiken syksyn kiireen jälkeen. Mutta katse alkuvuoteen on kuitenkin jo suunnattu: järjestämme vihdoin tupaantuliaisia. Ystäväpiiri on kutsuttu. Vieraslista on pitkä ja juhlat kaipaavat normaalia enemmän suunnittelua. Rakastan juhlia! Olen ihan innoissani näitä suunnittelemassa ja odotan kuin kuuta nousevaa. Päätinkin sitten koota ajatuksia ja googlettelun tuloksia näkyviin.



Tarjoilut

Tupaantuliaisten luonteeseen sopii mielestäni parhaiten cocktail-tyyppinen seisova pöytä (ja seisova ruokailu), joten tarjoilu tulee siis muistuttamaan cocktail-tilaisuutta. Huomioin tarjoiluissa ehdottomasti sen, että syömisten lomassa halukkaat ottavat viiniä tai muita alkoholillisia juomia, ja toisaalta, onhan meillä tarkoitus juhlia myöhään. Nälkäiseksi ei saa kukaan jäädä - eikä varmasti jääkään.



Varsinaista teemaa tarjoilulle emme ole vielä päättäneet. Teema voisi olla esimerkiksi Espanjalainen keittiö, sieltä löytyy vaikka mitä kivaa naposteltavaa. Tapakset ovat helppoja, maukkaita ja aika täyttäviäkin. Teema voi kuitenkin lopulta olla vielä aivan joku muu - tai sitten vain valitsen hyviä syömisiä ahdistumatta teemasta sen enempää.



Kahvi ja jälkiruoka kuuluvat mielestäni asiaan myös. Jälkkäri ei missään nimessä ole mikään perinteinen kermakakku tämäntyylisissä juhlissa - hankala syödä seisten, ja kuuluu ennemin lasten synttäreihin, kuin aikuisten illanviettoon. Eli jälkiruuaksi suunnittelen jonkun helpon seisten syötävän vaihtoehdon, mistä ei tule kukaan huonovointiseksi makean yliannostuksen vuoksi.










Kattaus

Tykkään kattaa kauniisti. Arkiruokailussakin pyrin välillä edes laittamaan tuoreita kukkia maljakkoon, asettelemaan ruuat kauniisti, ottamaan viinilasit käyttöön (vaikka joisimme ruokajuomana pelkkää vettä). Näinollen minusta olisi aivan ihanaa suunnitella kokkareiden kattausta myös enemmän. Astiat - ja niiden riittävyys - ovat nyt huolenaiheeni numero 1. Katselin jo ikean sivuja ja haaveilin ostavani valkoisia astioita niin paljon, että kaikille riittää. Voi olla, että sen vaihtoehdon valitettavasti hylkään liian kalliina. Kertakäyttöastiat eivät taas oikein tule kysymykseen.. Täytyy puntaroida vaihtoehtoja, ja kysäistä vaikkapa Marttojen laina-astioita.








Kattauksessahan korostuu tämän tyyppisissä juhlissa ruokien esillepano, koska varsinaista pöytäruokailua ei ole. Katselin jo kauniiden kattausten kuvia, ja mulla on aika hyvä visio siitä, mitä haluan.



Tarjottavien oikeaoppinen järjestys:
  1. Kylmät alkuruoat
  2. Lämpimät alkuruoat
  3.  Keitot
  4.  Munaruoat
  5. Kalaruoat
  6. Liharuoat
  7. Linturuoat
  8. Vihannesruoat
  9. Jauho- ja suurimoruoat
  10. Juustot
  11. Lämpimät jälkiruoat
  12. Kylmät jälkiruoat
  13. Tuoreet hedelmät
Varsinaista lämmintä tarjottavaa meílle ei varmaankaan tule, joten sen ohi voi hypätä. Tuota listaa noudatellen meidän versio voisi näyttää tältä (ei toki sovellu sellaisenaan käytettäväksi, koska varsinaista "ruokaa" ei ole):



1. Coctailtikut, tuoresalaatti
2. -
3. (tämä vielä kysymysmerkillä)
4. -
5. Lohisuupalat, kylmäsavulohinapit
6. Esim. serranorullia, paahtopaistia, kenties leikkelelautanen, josta voi salaatin sekaan napsia. Porotahnaa ruisnappien päälle?
7. -
8. -
9. Couscoussalaattia esimerkiksi
10. Juustolautanen? Juustovartaat, joissa mozzarellaa, basilikaa ja tomaattia?
11. -
12. Ainoastaan kylmä jälkiruoka tulee.
13. -


Listaa täydennetään ja hiotaan vielä.








Ohjelma

Ehkä eniten tähän mennessä päänvaivaa on minulle tuottanut ohjelman järjestäminen. Yleensä "kotibileissä" on ohjelmat ratkenneet ihan sillä, kun on hyvä porukka kasassa, ruokaa ja juomaa sopivasti (mutta jälkimmäistä ei mielellään kovin paljon liikaa kenelläkään). Kauhuskenaarioni on tylsistä juhlista, joista ihmiset haluavat valua ulos ja tämä kulminoituu kellon tuijottamiseen ja "ilkeämiseen". Vinkkejä otetaan vastaan :)




Tavallaan ajatuksena on järjestää enemmän "kermapersetuparit", kuin rymyjuhlat. Siksi pohdin, kuuluuko esimerkiksi sauna asiaan ollenkaan - ei ainakaan ensimmäisenä ohjelmanumerona. En itse välttämättä mielelläni lähde juhliin, joissa pestään illan alkuun jo meikit pois naamalta ja vaihdetaan epämukavat bilevaatteet sitten saunan jälkeen päälle. Miehet taas sitä saunaa aina kaipaavat, ainakin täällä meillä päin. Ja onhan se sauna "kodin sydän" melkein siinä missä keittiökin. :)



























Jos luit, jätä merkkiä ja vaihda ajatuksia avoimesti. :)








<3: Tanja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti