Lapsiperheen valkoinen koti ja sen puhtaanapito
Valkoisen kodin puhtaanapito askarruttaa lukijoita ja ystäviä tämän tästäkin. Aiheesta löytyy lukuisia postauksia esimerkiksi Oma Koti Valkoinen -blogista
täältä ja
täältä, vastaaviin kirjoituksiin olen törmännyt monissa muissakin eri blogeissa. Kirjoitan kuitenkin kerran kiellon päälle samasta aiheesta ja kerron meidän kokemuksia, vaikkei meillä vitivalkoista olekaan.
Valkoinen nahkasohva
Valkoinen nahkasohva näyttää valehtelematta 90%:sta ihmisistä _todella_ pelottavalta valinnalta perheeseen, jossa on kolme lasta. Itse tiesin kuitenkin jo sohvaa ostaessani valinnan olevan aikaa kestävä, helposti puhtaana pidettävä ja kaiken kaikkiaan paras mahdollinen valinta meille. Nahkasohvan puhdistus ei väristä riippumatta vaadi mitään kovin erikoista: pyyhkiminen nahanpuhdistusaineella noin 6kk välein riittää ja pesun jälkeen on hyvä käyttää nahanhoitoainetta. Projekti on tähän asti onnistunut ihan siivouspäivän yhteydessä vieden aikaa noin tunnin. Kuivumisaikaa tuo nahanhoitoaine toki hetken vaatii, ja käsittely on hyvä ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, kun sohvalle ei ole tarvetta heti istahtaa. Kertaalleen käsittelin sohvan uutena, tuolloin tein käsittelyn yötä vasten. Toisella kerralla puhdistin sen siivouspäivänä heti aamulla ja käsittelin hetken päästä, jolloin sohva sai kuivua iltapäivään rauhassa (muu perhe oli tuolloin arkisen aherruksen parissa poissa kotoa).
Pyyhin sohvalta näkyvät tahrat tuoreeltaan ihan normaalilla puhtaalla, kostealla luutulla ja tähän mennessä kaikki tahrat ovat lähteneet helposti pois. Myönnettäköön, että alun tarkkuudesta on hiukan lipsuttu ja nykyään sohvalla esimerkiksi juodaan aamukahvit. Kerran kahvikupin pohjasta jäi rinkula sohvan käsinojalle, ja se oli tiukassa kun en heti huomannut pyyhkiä.
Nahkasohvan ainoa huomionarvoinen seikka onkin oikean puhdistustuotteen valinta. Fairyllä ei kannata mennä läträämään, enkä liioin suosittele rasvaa poistavia mikrokuitutuotteita pyyhkimiseen. Valkoisessa nahkasohvassa täytyy kiinnittää huomiota myös siihen, ettei puhdistus- ja hoitotuote värjää sohvaa esimerkiksi keltaiseksi. Huonekaluliikkeestä löytyvät takuuvarmat vinkit oikean tuotteen valintaan.
Valkoiset tekstiilit
Valkoisia tekstiileitä meiltä löytyy eniten makuuhuoneesta - päiväpeittoa, verhoa, liinavaatteita, torkkupeittoa... Meidän koiravanhus on kaapannut master bedroomin omakseen ja viettää lähes kaiken aikansa meidän sängyllä. Usein aamulenkin jälkeen terveisinä ovat rapaiset tassunjäljet petaamattomassa sängyssä, ja ne ovat niitä hetkiä kun revin tukkaa päästäni. Asiaa ei muuttaisi sen paremmaksi kirjavammatkaan liinavaatteet, sillä hiekkaisessa sängyssä nukkuminen on kyllä tosi epämiellyttävää - lakanat on vaihdettava. Yksikään valkopesuaineella pesty lakanakoneellinen ei ole jäänyt tahraiseksi tähän mennessä. Samoin päiväpeitto, torkkupeitot ja verhot ovat kaikki tulleet pesusta puhtaina pois.
Valkoisen värin hyvä puoli on myöskin mahdollisuus kloriittivalkaisuun. Kellastuneet tuotteet saa säihkyvän valkoisiksi paitsi pesemällä kloriitilla (ehdottomasti 40 asteessa tai kylmemmässä), mutta myös ruokasoodaa olen valkaisussa kuullut käytettävän. Valkoiselle pyykille tarkoitettu Vanish on vaaleiden sisustajien kodeissa paljon käytetty tuote myöskin. Jos tahrat pesee tuoreeltaan ja käyttää valkopyykkiainetta, niin mitään ongelmia tahrojenpoiston suhteen ei kuitenkaan pitäisi olla. Meillä ei ole toistaiseksi tarvinnut käyttää valkoisten tekstiilien pesussa mitään sen kummempia tehoaineita. Esimerkiksi mustikkatahrat voisivat olla asia erikseen, ja mielenkiinnolla kyllä odotankin tulevaa marjakautta ja sen vaikutusta kodin tekstiileihin.
Vaaleat kaakelit ja kaapistot
Vaaleista kaakeleista ja pinnoista läähmäjäljet näkyvät keskivertoa paremmin kuin vaikkapa pähkinän värisistä. Omasta mielestäni se on oikeastaan pelkästään hyvä asia, sillä nopea lian pyyhkiminen on toisinaan pinnalle pelastus. Jos tykkää valkoisesta, voi mielestäni valita vaaleita materiaaleja hyvin myös huonekaluihin, kaakeleihin ja lattiapintoihin pelkäämättä niiden ulkonäköä muutaman vuoden päästä tai kulkematta kotia ympäri luutu kourassaan. Onhan tummiakin pintoja pestävä ja pyyhittävä viikoittain siivouksen yhteydessä yhtälailla. Valkoisista pinnoista lian huomaa nopeasti ja se tulee helpommin puhdistettua heti. Tällöin tahranpoistoa ei tule niin herkästi jätettyä pelkästään siivouspäivän hommaksi. Heitän vastapainoksi vaikkapa sisäovet - kuinka moni valitsee tummat väliovet käytännöllisyyssyistä? Ovenkahvoja ja pieluksia kosketellaan koko ajan, usein likaisillakin käsillä. Likajäljet pyyhitään pois tekemättä asiasta sen suurempaa numeroa. Puoltava ääni valkoisille ratkaisuille siis tässäkin kohtaa!
Samoin kylppärin ja vessan valkoiset kaakelit pysyvät puhtaana tai likaantuvat samaa tahtia, kuin tummemmatkin valinnat. Lian pelossa valkoista väriä ei kannata karttaa. Huomaa, että meillä on rohkeasti laitettu vessoihin jopa valkoiset karvalankamatot. Tuollekin wc:n matolle on tullut oksennusta ja erilaisia tarpeita, mutta juuriharjalla ja pesuaineella niistä kaikista on selvitty, eikä matto ole mennyt miksikään. Kylppärin täsmätuotteeksi suosittelen vakkarituotettani etikkaa. Huolimatta sen voimakkaasta (ja pahasta) hajusta, se on loistava luonnontuote ja monia kemiallisia puhdistusaineita paljon tehokkaampi etenkin kalkkitahroille. Hanat, lattiakaivot ja lavuaarit sekä roiskeet kaakeleissa kirkastuvat ensimmäisellä pyyhkäisyllä. Varsinaista puhdistusainetta käytän itse ainoastaan hammastahnatahroille. Muut pinnat kylppärissä ja vessassa pyyhin esimerkiksi Ole Hyvän sumutettavalla saniteettisuihkeella tai yleispuhdistussuihkeella. Poiketen ekologisuusajattelustani, vessanpönttöön käytän surutta aivan normaaleja pöntönpuhdistusaineita. Oikeasti toimivasta ekologisesta wc:n puhdistusaineesta otan innolla vinkit vastaan! Lilly´s Eco Clean ei ainakaan vakuuttanut minua.
Pähkinänkuoressa:
- Valkoiset pinnat ja tekstiilit eivät vaadi sen tiheämpää tai tehokkaampaa siivousta kuin tummatkaan. Lika on likaa, oli pinta minkälainen vain.
- Valkoiset tekstiilit eivät vaadi varovaisuutta. Tahrat poistuvat valkopyykkiaineella, tai jos eivät, niin kokeile kloriittia, Vanishia, ruokasoodaa tai sappisaippuaa - ja varmasti hohtaa. Myös ulkona auringossa kuivattaminen poistaa tahroja valkoisesta. Tahratkin ovat tahroja, olipa kankaan väri minkälainen hyvänsä.
- Valkoinen sohva sopii lapsiperheeseen, kunhan se on nahkaa. Valkoinen kangassohvakin voi sopia, jos päälliset ovat irroitettavat ja konepestävät.
- Kalkkitahroille kaakeleissa, hanoissa ja suihkuseinissä paras täsmä-aine on väkiviinaetikka.
- Koti on elämistä varten. Värit kannattaa valita mieltymyksen mukaan, materiaalivalinnoissa käytännöllisyyttä voi miettiä enemmän.
<3: Tanja
Ps. Vinkkaan vielä blogin Facebookissa pyörivästä arvonnasta, jossa mahdollisuus voittaa 20€:n arvoinen lahjakortti Marimekkoon. Blogin löydät Facebookista hakusanalla Valkeaa unelmaa ja Timanttihippusia.